Tilbage til bloggen

Onsen etikette

5 gode huskeregler så du kan nyde de varme kilder uden at få kolde fødder.

– Af Lærke Lindø, japanspecialist 

At tage i de naturlige varme kilder, onsen, er en kommunal oplevelse, og hvor det for nogle kan føles grænseoverskridende at smide alt tøjet i et rum fuld af fremmede, er det en acceptabel og naturlig ting inden for onsen-verdenens rammer. Det er en del af onsen etikette.

Ligesom så mange andre ting i Japan er oplevelsen af onsen præget af traditioner, og kender du en smule til bade-etikette, når du langt. Traditionelt set badede både kvinder og mænd sammen, men i dag er det meget sjældent, og de fleste bade er kønsopdelte.

Læs mere om rundrejser i Japan her

Spot en onsen

Der findes dog også variationer i onsens, som både kan være indendørs og udendørs, og der er også offentlige badeanstalter, som kaldes sento. De adskiller sig fra onsens ved, at badevandet er opvarmet og ikke kommer fra varme kilder under jorden. Oplevelsen i sig selv er dog lige så afslappende og reglerne de samme.

Onsens er ikke svære at få øje på, hvis du ved, hvad du leder efter. Oftest har de lange gardiner (noren) i indgangspartiet og er markeret med kanji tegnet ゆ (yu), som betyder ’varmt bad’. De kan også genkendes ved symbolet for varmt vand ♨.

Sentoer ser ved første øjenkast ud som onsens, men de naturlige varme kilder finder du oftest ude på landet. Det er ikke umuligt at opdrive en onsen i byen, men du støder højst sandsynlig på en sento.

Nedenfor introducerer vi 5 gode huskeregler omkring onsen etikette, så du kan lade roen sænke sig over dig i badene – ligesom de lokale.

#1 Badetøj

Badetøj er som regel ikke tilladt. Derfor er de fleste bade også kønsopdelte den dag i dag. Der er dog ingen grund til at blive forlegen, da det er en uskreven regel, at man ikke stirrer.

#2 Tatoveringer

Tatoveringer kan gøre onsen oplevelsen en smule besværlig. Det forholder sig nemlig sådan, at tatoveringer før i tiden er blevet associeret med den japanske mafia, yakuza, som var kendt for at bære mange tatoveringer.

Selvom tatoveringer er mere udbredte i dag, især blandt udenlandske besøgende, er det nogle steder stadig ikke tilladt i onsens. Dog er der i nyere tid en skiftende holdning, og det er muligt at finde varme kilder, der accepterer små som store tatoveringer.

#3 Vask dig grundigt

Ligesom når du går i svømmehal herhjemme, er det vigtigt at vaske sig grundigt. Du skal helst skrubbe lidt, inden du benytter dig af badene. De fleste steder står der en lille skammel, du kan sidde på, mens du vasker dig under den lave bruser.

Sæt desuden dit hår op, det må nemlig ikke komme i vandet. Ligeledes er det heller ikke velanset at klippe negle, barbere sig eller anden soignering, mens man vasker sig.

#4 Håndklæder

De fleste steder udleverer et lille og et stort håndklæde som en del af indgangsprisen. Det store håndklæde bruger du før og efter, du har været i bad, og efterlades i omklædningsrummet. Det lille bruges derimod, mens du går imellem de forskellige varme bade til at dække dig lettere til.

Du må ikke dyppe håndklædet i bassinerne, og de fleste folder det pænt sammen og lægger det oven på hovedet, mens de læner sig tilbage og slapper af.

#5 Husk at drikke rigeligt med vand

En god tommelfingerregel er at arbejde sig fra de køligere bade op til de varme for at akklimatisere kroppen og også for at nedkøle den.

Da de varmeste bade er omkring 42 grader, kan man nemt komme til at svede, og uden væske risikerer man at blive svimmel og afkræftet. Husk derfor at drikke rigeligt med vand og ikke sidde i badende alt for længe ad gangen.

Kommer du i tvivl, er det altid en god idé at gøre som de lokale, men husker du bare disse fem tips, så er du godt klædt på til at blive klædt af.

Skriv et svar