New Zealand
Info om New Zealand

Info om New Zealand

Praktisk information om alt fra visumregler, vacciner og valuta inden din afrejse til New Zealand

Udvalgt New Zealand fakta og praktisk information til dig, som vil være bedst muligt forberedt på rejsen til New Zealand.

Pas og visumregler i New Zealand

Se opdaterede pas- og visumregler på Udenrigsministeriets hjemmeside her

VIGTIGT!!! Med virkning fra og med den 1. oktober 2019, har New Zealand indført obligatorisk elektronisk forhåndsgodkendelse kaldet NZeTA (New Zealand electronic Travel Authority) for alle rejsende. Det betyder, at du er forpligtet til at forhåndsregistrere din indrejse i New Zealand – dette kan gøres via følgende link: https://customer.immigration.govt.nz

NZeTA kan søges via den oplyste hjemmeside eller via en mobil app. Det tager ca. 10 minutter, prisen er NZD 12,- pr. person (eller NZD 9,- via mobil app) og gyldigheden er 2 år (eller indtil passets udløbsdato). Desuden opkræves alle internationale besøgende en obligatorisk bevarelses- og turist afgift på NZD 35,- pr. person.

Har du fremmed statsborgerskab, bør du kontakte ambassaden:

New Zealands ambassade i London
New Zealand House
80 Haymarket London
SW1Y 4TQ
Tlf.: 020 7930 8422
Fax: 020 7839 4580

Ved ankomst til New Zealand

Inden du lander i New Zealand, får du udleveret et såkaldt New Zealand Arrival Card, som du skal udfylde i flyveren. Alle rejsende skal udfylde et. Det gælder også børn. Kortet skal udfyldes på engelsk. Husk at udfylde begge sider. Kortet afleveres i paskontrollen.

New Zealand fakta: Hvad må jeg tage med ind i New Zealand?

New Zealand er i vid udstrækning afhængig af eksport af gartneri- og landbrugsprodukter til resten af verden. Derfor er der strenge regler med hensyn til import af dyr, grøntsager og animalske produkter. Det drejer sig blandt andet om kød og grøntsager, men også produkter som pels, fjer, tørrede frugter osv.

Har du planer om at indføre denne type produkter, så undersøg reglerne nøje hos de newzealandske myndigheder. Er du i tvivl, så lad det blive hjemme eller deklarer det i tolden. Hvis du ikke har deklareret det, og en af de utallige hunde i lufthavnen finder det, vanker der en bøde.

New Zealand fakta: Vaccinationer

Vi anbefaler, at du kontakter egen læge eller en certificeret vaccinatør, og gennemgår din rejseplan med ham – eller hende.

På sikkerrejse.dk finder du desuden de opdaterede og gældende anbefalinger.

Rejseforsikring til New Zealand

Det Gule Sygesikringskort dækker IKKE i New Zealand. Tegn derfor en rejseforsikring gennem Gouda inden afrejse.

Læs mere om rejseforsikring her

New Zealand fakta: Valuta

1 new zealandsk dollar (NZD) = cirka 4,5 kr. Se den aktuelle valutakurs her

Det er muligt at veksle danske pengesedler til NZD i alle større byer. Det er ligeledes nemt og bekvemt at hæve penge på Visa eller Mastercard i de opstillede pengeautomater. Da der ofte er en begrænsning på, hvor store beløb, du kan bruge/hæve, foreslår vi, at du medbringer mere end ét kreditkort.

Hvis du får problemer på rejsen

Vi har gjort vores ypperste for, at din rejse til New Zealand forløber planmæssigt, og at du undervejs får de ydelser, der er aftalt hjemmefra. Hvis der, mod forventning, opstår problemer på din rejse, bør du i første omgang altid kontakte hotellets reception for at få hjælp. Hvis der er brug for yderligere assistance, skal du kontakte vores lokale samarbejdspartner – du finder telefonnummeret på dine rejsedokumenter.

Du kan også kontakte DANexplore på vores nødtelefon, hvis det er uden for almindelige åbningstider.

Check-in-tider på hoteller

Den normale check-in tid på newzealandske hoteller er klokken 14. Hvis du ankommer før, har hotellet måske et opbevaringsrum til din bagage. Men du skal ikke forvente et værelse før denne tid.

Klima og vejret på New Zealand

Groft sagt, så er vejret meget li det danske, bare omvendt. Det vil sige, at når det er vinter i Danmark, er det sommer i New Zealand – og omvendt. I så stort et land som New Zealand findes der naturligvis regionale forskelle i klimaet, afhængigt af om du befinder dig på Nord- eller Sydøen.

Læs mere om vejret på New Zealand her eller besøg www.dmi.dk for nærmere information.

Shopping – fra uldvarer til newzealandsk jade

Med 60 millioner får i New Zealand er det næppe nogen overraskelse, at de bedste lokale og autentiske køb er fåreskind og uldvarer. Possum, hjorteskind, læder og ruskind fås dog også til en god pris i New Zealand.

Du finder også et stort udvalg af Maori-kunst, smykker og træudskæringer. Det mest traditionelle Maoriområde i New Zealand er East Cape på Nordøen. Er du på udkig efter kunststykker, der er mere autentiske end i de sædvanlige turistbutikker, så er det her, du bør gå på opdagelse.

Den newzealandske jade eller “greenstone” er kvalitetsmæssigt ikke på højde med den burmesiske eller kinesiske jade, men er ikke desto mindre et ægte kiwiprodukt og kan købes overalt som enten smykker, figurer, ornamenter eller Maori tiki. Der bliver stadig udvundet jade på Sydøens vestkyst, og fabrikkerne i Greymouth og Hokitika er åbne for besøgende.

Abalone-skaller eller Paua, som de kaldes i New Zealand, bliver også brugt til at lave flotte smykker og figurer. Det er dog forbudt at tage uforarbejdede skaller med ud af landet, og du skal derfor købe skallerne/smykkerne i en butik.

Drikkepenge på New Zealand

Som oftest er moms og serviceafgift inkluderet på alle restauranter. Hvis du er tilfreds med betjeningen, er det kutyme at lægge 10-15% i drikkepenge. Gør som du ville gøre i Danmark.

Offentlig transport i New Zealand

Der er et godt busnet, hvor der køres i rutefart gennem hele landet. Togstrækningerne dækker Auckland til Wellington på Nordøen og Picton til Christchurch samt Christchuch til Greymouth/Invercargill på Sydøen.

Billeje på New Zealand

Når du tager på kør-selv ferie i New Zealand kan du glæde dig over, at der er rigtig gode asfalterede veje og god skiltning i alle bebyggede områder. Kommer du længere ud på landet, skal du være opmærksom på at have rigeligt benzin samt vandforsyning med, da der kan være langt mellem tankstationerne. Kører du væk fra de asfalterede veje, bør du vise ekstra forsigtighed. De fleste lejebilers forsikring er ikke gældende på “unsealed roads” (grusveje eller ikke-asfalterede veje).

Vær desuden opmærksom på, at der er venstrekørsel i New Zealand.

BONUS info: Få svar på de oftest stillede spørgsmål om billeje i New Zealand her

Telefoni

For at ringe til Danmark tastes 0045 og til New Zealand fra Danmark tastes 0064. Det er muligt at ringe til- og fra mobiltelefon langt de fleste steder, dog kan der de mest øde steder være problemer med at fange signalet. Priserne varierer fra selskab til selskab, men regn med meget forhøjede priser.

Elektricitet – Husk adapter

Der bruges 230V, så medbring et specielt stik (adapter), der kan gå i stikkontakterne.

Tidsforskel og tidszoner i New Zealand

New Zealand er 12 timer foran Danmark når vi har vintertid, og 10 timer når vi har sommertid. Det vil sige, at når klokken er 10 i Danmark om vinteren, så er klokken 21 på New Zealand.

De danske konsulater i New Zealand:

Danmark i New Zealand: http://newzealand.um.dk/

Få hjælp til at planlægge din rejse til New Zealand i dag

Ring til os på 86 40 88 44 – det er helt uforpligtende – og vi viser dig, hvordan din drømmerejse til New Zealand kan se ud.

Kontakt os og få et tilbud på din rejse til New Zealand her

Vi glæder os til at høre fra dig!